Over Three Hares

Over Three Hares

Tijdens een reis in Essex, het gebied in Engeland rechtsboven Londen, kwam ik in de middeleeuwse kerk van Long Melford. Bij de deur lag een stapeltje netjes gevouwen roze papier, gekopieerde beschrijvingen van wat er in de kerk te zien is: de meest minimale vorm van publieksbegeleiding. Maar zonder dat roze papiertje had ik het raam nooit ontdekt, want de kerk is vrij donker en er is veel te zien. Het ronde raampje, diameter ongeveer 10 centimeter, is zorgvuldig in een moderner (dat wil zeggen 15e eeuws) raam gezet. Voor zover bekend is het het enig overgebleven middeleeuwse glas-in-lood raampje waarop de drie hazen in een eeuwigdurende cirkel achter elkaar aan rennen. Drie hazen die elk twee oren hebben, maar toch in totaal maar drie. Je ziet elke haas apart correct, maar alledrie tegelijk compleet zien, dat kan niet.

Het motief van de drie hazen is al heel oud en wordt gevonden in een brede strook van China tot aan Cornwall. Er wordt gezegd dat het motief met de zijderoute is meegereisd, de meesten zijn te vinden in Engeland en Duitsland. De oudste voorbeelden zijn gedateerd rond 581. In de loop van de tijd heeft het symbool verschillende betekenissen gehad; religies en culturen verbonden elk hun eigen inhoud eraan.

Three Hares is vernoemd naar dit motief: een eeuwigdurende cirkel van rennende hazen die elk uniek zijn, maar toch verbonden. Het motief symboliseert voor mij de waarde van erfgoed en natuur: dat is niet statisch, maar eeuwig in beweging. En het verandert afhankelijk van wie ernaar kijkt. De haas in zichzelf is een dier met meerdere kanten en staat symbool voor veel schijnbaar tegenstrijdige elementen. De drie hazen verbeelden de verbinding tussen culturen en religies, tussen mens en dier, en met generaties vóór ons.

Three Hares logo: de drie hazen
Schets logo Three Hares

De definitieve schets van het logo van Three Hares.